Maija vidū programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Rīgas Reinholda Šmēlinga vidusskolas skolēni devās izglītojošajā ekskursijā uz Salaspils Botānisko dārzu un apmeklēja izglītojošo nodarbību “Iepazīsti Brakus” R.Blaumaņa memoriālajā muzejā.

Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī sagaidīja skolēnus ar daudzkrāsainu, dažādu šķirņu tulpju dobi. Tad ekskursijas vadītāja iepazīstināja ar retām, savdabīgām koku un augu sugām. Dārzā ir  ļoti bagātīga peoniju kolekcija, kuras ziedu krāšņums būs redzams vasaras sākumā.

Neredzēti augi un to noslēpumi sagaidīja dārza oranžērijā. Izbrīnu radīja kaktusi ( no sprīdi augstiem līdz pat astoņmetrīgiem).

Izrādās, ka ir kaktuss, kura “lapas” ir  ēdamas. Nākamajās telpās skolēni apbrīnoja visdažādākos augus no visas pasaules. To lapas, ziedi un smarža ir pārsteidzoša!

Skolēni priecājās arī par bruņurupučiem, zivīm, papagaiļiem, kas ērti iekārtojušies nelielos mājokļos. Dārza platība ir 129 ha, un tajā strādā 100 darbinieku.

Ekskursijas vadītāja bija ļoti zinoša, atraktīva speciāliste. Skolēniem ļoti patika, un radās vēlēšanās atgriezties.

Tālāk ceļš veda uz Brakiem – R.Blaumaņa māju – muzeju. Ceļā pa kalnaino apvidu lutināja saule, pavasara krāsas un smarža. Dižajam rakstniekam šogad apritēja 160 gadi. Arī mūsdienās viņa vārds, stāsti, noveles un lugas nav zaudējušas savu vērtību.

Dzīvojamā ēka gandrīz pilnībā saglabājusies no Blaumaņa laikiem. Skolēni, sēdot pie galda saimes istabā, klausījās stāstījumu par lietām, ko rakstnieks izmantojis.  Viesistabā bija iespēja spēlēt100 gadu vecas “Braku”  klavieres. Mūsu skolniece no 11.c klases –  Ukraiņu meitene Anna demonstrēja lielisku spēles mākslu.

No plašā pagalma varēja nokļūt rijā, pirtiņā, klētī, stallī un kūtī. Liekas neticami, ka vairāk kā pirms 100 gadiem te strādāja, smējās un mīlēja daudz ļaužu. Blaumanis bija viņu vidū.

Skolēniem bija ļoti interesanti, un viņiem radās daudz jautājumu.

Ekskursiju vadīja zinošā gide. Viņa aicināja turpināt tradīciju un pieteikties nu jau 19. R.Blaumaņa literārās prēmijas konkursam.

Ekskursijas dalībnieki bija ļoti apmierināti un atceļā pārrunāja redzēto un dzirdēto.

Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju piedalīties izglītojošā un lietderīgā ekskursijā!