Otrdien, 31.janvārī skolā notika tikšanās ar rakstnieku un publicistu Ilmāru Šlāpinu. Viņš pastāstīja par savu jauno grāmatu-vārdnīcu “Jauno latviešu valoda”.

Ilmārs Šlāpins kopš 1999. gada ir vācis jaunvārdu un jaunu vārda lietojumu piemērus, centies skaidrot to nozīmes un rast jaunas, izmantojot klasiskas un mazāk klasiskas etimoloģijas metodes, ik pa brīdim publicējot savus atradumus žurnāla “Rīgas Laiks” rubrikā “Jauno latviešu valoda”. Tagad šīs piezīmes ir apkopotas vienā grāmatā, turpinot sēriju “Satori bibliotēka”.

20170131_125346

“Valoda ir dzīvs un mainīgs organisms, kas ik dienas rada jaunus un aizraujošus vārdus, terminus, izteicienus vai arī piešķir jau esošiem vārdiem jaunas nozīmes un lietojumus. Dažkārt mēs izturamies pret valodu kā bargi vecāki, kurus kaitina pubertātes vecumā esošais pusaudzis – pārmetam tradīciju laušanu, vēlamies iegrožot stingrākos rāmjos, nesaprotam, ko viņš saka un domā. Citkārt skatāmies ar mēmu jūsmu un nezinām, no kuras puses lai pienākam klāt. Vārdnīcas “Jauno latviešu valoda” mērķis ir samierināt valodu ar tās lietotājiem, mēģināt pieņemt un saprast jaunvārdus un jaunas nozīmes, kas ieliktas vecajos vārdos, adoptēt aizgūtos vārdus-migrantus no citām valodām, pret kuriem parasti izturamies ar gluži vai ksenofobisku naidu. Šis skaidrojums ir ironisks, taču iecietīgs, zinātniski pamatots, taču neakadēmisks, to var lietot kā žargona vārdnīcu, bet var lasīt arī kā anekdotisku stāstu krājumu par mūsdienu vārdu slepeno dzīvi,” par grāmatu stāsta tās autors Ilmārs Šlāpins.

Ceturtdien, 2.februārī skolā viesojās rakstniece Inga Žolude. Skolēniem bija iespēja uzzināt par rakstnieces radošajiem meklējumiem, dažādu darbu tapšanas gaitu, kā arī klausīties literāro darbu fragmentus rakstnieces lasījumā.

I.Žolude kopš 2002. gada publicējas dažādos kultūras un literatūras plašsaziņas līdzekļos. 2008. gadā iznācis debijas romāns “Silta zeme”. 2010. gadā izdots stāstu krājums “Mierinājums Ādama kokam”, par kuru saņēmusi 2011. gada Eiropas Savienības balvu literatūrā. 2012. gadā iznācis otrais romāns “Sarkanie bērni.Trešais romāns “Santa Biblia” izdots 2013. gadā.

Regulāri raksta recenzijas par latviešu un ārzemju autoru darbiem. Atdzejojusi F. Larkina, R. Kroforda un citu autoru dzeju.

Vairākkārt piedalījusies festivālā “Prozas lasījumi”, 2013. gadā saņemot galveno balvu par stāstu “Rakstnieku nams”.

Iesaistījusies arī citos literatūras un kultūras projektos un konkursos, kā arī ieguvusi dažādas stipendijas – Fulbraita stipendiju, Ziemeļvalstu Ministru padomes stipendiju “Baltijas Slepinirs” u.c.